Owoc Yuzu, składnik nut owocowych w kompozycjach perfum.
Yuzu to rodzaj owocu cytrusowego o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku. Owoc pochodzi z Azji Wschodniej a głównie uprawiany jest na terenie Japonii. Olejek yuzu to zapach cytrusa, który w ostatnich latach stał się popularny ze względu na jego słodycz i lekkość, a jednocześnie orzeźwiający zapach. Już niewielka ilość olejku yuzu może nadać zapachowi nutę różowego grejpfruta i mandarynki. Dodaje świeży i cytrusowy zapach olejkom eterycznym i perfumom, co czyni go doskonałym składnikiem do wszelkich perfum lub innego rodzaju produktów kosmetycznych. Yuzu poza walorami aromatyczno smakowymi ma wiele właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Oprócz jego zastosowania w perfumerii, ze względu na smak tego aromatycznego owocu, jest to bardzo popularny składnik potraw w kuchni azjatyckiej, Yuzu to rzadki i egzotyczny owoc cytrusowy o świeżym zapachu, mało znany poza Azją Wschodnią. Najczęściej jest uprawiany na terenach Japonii i Korei południowej. Jego zapach jest zbliżony do nut grejpfruta, mandarynki, limonki i cytryny. Yuzu ma zupełnie inny profil smakowy niż reszta owoców cytrusowych. W skrócie można określić jego aromat gdzieś pomiędzy cytryną a limonką, o lekko słodkim smaku. Dodaje cytrusowej świeżości wszystkim perfumom lub potrawom i jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. To owoc w kształcie serca z cienką jadalną skórką o silnym i subtelnym aromacie.
Owoc yuzu w branży kosmetycznej
Istnieje szeroki zastosowanie tego składnika w branży kosmetycznej, szczególnie wśród produktów azjatyckich. Pomimo jego niezwykłych walorów aromatycznych owocu yuzu nie stosuje się zbyt często w składnikach wyrobów perfumeryjnym. Yuzu ma aromatyczny, słony zapach i cytrusowy smak przypominający cytrynę, wraz ze słodkim zapachem i kwaśnymi nutami.
Owoc yuzu w perfumach
Owoc yuzu to dosyć charakterystyczny składnik perfum. Jest używany w kompozycjach zapachowych, aby uzyskać owocowy, słodki, cytrusowy i lekki efekt aromatu produktu. Znany ze swojego słodkiego i orzeźwiającego aromatu, owoc yuzu ma wysokie wartości odżywcze, jest bogaty w witaminę C. Użycie tego składnika daje szansę na stworzenie oryginalnego i charakterystycznego zapachu. Yuzu to wspaniały składnik zapachowy ze względu na niską gęstość i niską lepkość, doskonale mieszając się z innymi składnikami, dzięki czemu idealnie nadaje się do perfum, zwłaszcza tych, których nuty muszą być lekkie i świeże. Ten składnik zapachowy to doskonały sposób na dodanie odrobiny oryginalnej świeżości. W przemyśle kosmetycznym poza perfumerią może być także stosowany w różnych produktach, takich jak kremy, balsamy do ciała i inne produkty do pielęgnacji skóry. Jako roślina naturalna jest również w całości bezpieczna dla konsumentów.
Owoc yuzu w branży spożywczej
Sok znajduje zastosowanie na kilka sposobów — jako cierpki i orzeźwiający napój z wyciśniętego owocu, jako dodatek do gotowania potraw lub do tworzenia napojów typu lemoniada czy sok grejpfrutowy. Yuzu jest także niezastąpionym składnikiem w azjatyckim przemyśle spożywczym. Służy między innymi do robienia marmolady yuzu, popularnej galaretki o smaku cytrusowym produkowanej w miejscowości Hakata, jednym z najstarszych miast Japonii. Jest również używany do sporządzania likieru sudachi.
Zapachy z nutami yuzu dostępne w sklepie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Składniki Kompozycji Zapachowych