Bergamotka jako składnik perfum
Bergamotka - esencja cytrusowego aromatu w perfumach
Bergamotka to prawdziwy owoc cytrusowy” – powiedział w 1799 roku wielki francuski botanik Antoine Laurent de Jussieu „Jej kwiaty są duże i piękne, i mają bardzo przyjemny zapach”. W średniowieczu owoce bergamotki wykorzystywane były przez mnichów do produkcji olejku bergamotowego, który stosowano w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak dna moczanowa czy choroby neurologiczne. W XIX wieku bergamotka została wprowadzona do Francji jako nowy owoc cytrusowy. Z biegiem lat francuscy botanicy zafascynowali się nią oraz jej wyjątkowymi i złożonymi aromatami. Od tego czasu bergamotka jest używana szeroko w przemyśle perfumeryjnym.
Bergamotka to owoc cytrusowy o cierpkim cytrynowo cytrusowo drzewnym aromacie uprawiany w południowych Włoszech i regionie Morza Śródziemnego ( Francja i Włochy ) głównie jednak w prowincjach Apulia, Kalabria i Sycylia. Nazwa Bergamot pochodzi od miejsca w Lombardii zwanego „Borg-o-Mothe”, w którym znajduje się góra zwana „Monte Berganzone”. Jest to miejsce narodzin drzewa bergamotki i jego kwiatów. Sok owocowy jest używany do aromatyzowania napojów i deserów, a także niektórych deserów we Włoszech. W kuchni śródziemnomorskiej bergamotka jest często używana w połączeniu z innymi owocami cytrusowymi, takimi jak cytryna i pomarańcza. Bergamotka to idealny zapach na wiosenny dzień. aromatyczna i słodka eksploduje cytrusowym posmakiem. Olejek bergamotowy to cytrusowy zapach o lekkim, drzewnym i lekko kwiatowym aromacie. Ma silną obecność w nutach głowy kwiatów cytrusowych, takich jak kwiat pomarańczy czy neroli. Jest stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje właściwości przeciwbólowe i przeciwskurczowe. Bergamotka została wprowadzona do Europy w 1670 roku przez dyplomatę Pietro Della Valle. Bergamotka idealnie nadaje się do mieszania z innymi olejkami eterycznymi.
Pozyskiwanie olejku z bergamotki
Olejek eteryczny otrzymywany przez wyciskanie na zimno ze skórki owoców bergamotki. Jego aromatyczny charakter jest zarówno pikantny, jak i słodki, lekko kwiatowy aromat ze świeżo skoszoną trawą i nutami skórki gruszki, z orzeźwiającą cierpką nutą głowy. Często używana poza przemysłem perfumeryjnym także do aromatyzowania herbaty, jako dodatek do koktajli a także od wieków używany w medycynie. Owoce bergamotki są pozyskiwane najczęściej w sposób, ręczy a następnie tłoczone na zimno w celu maksymalnego pozyskania olejków eterycznych.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Składniki Kompozycji Zapachowych